Chwytać cień

Uchwyć cień!
To nie takie łatwe jak się wydaje, niektórzy jednak mają taką umiejętność – Sylwester Smigielski, młody student z Katowic znalazł sposób na zatrzymanie cienia… w obiektywie aparatu.
Od początku czerwca do końca listopada 2014 roku w wielu nastrojowych miejscach w Katowicach odbędzie się wystawa „Chwytać cień” z cyklu „Wystawa Smigielskiego”.
Pomysłodawca idei to student Wyższej Szkoły Technicznej w Katowicach, Sylwester Smigielski, który
w ramach pracy semestralnej miał zorganizować wystawę, jednak jak się okazało ogromne ambicje spowodowały, że będzie to bardzo ważne wydarzenie nie tylko w skali uczelni i miasta, ale być może nawet za granicą. Wernisaż ma ukazać harmonię światła i cienia na kilku dziesięciu fotografikach wykonanych specjalną techniką pseudosolaryzacji. Powstały one w Wiecznym Mieście, na zdjęciach
zostały utrwalone majestatyczne figury i kształty architektury Rzymu. Autor starał wychwycić detale,
w których można dostrzec ścieranie się światła i cieni w różnych zakamarkach miasta. Następnie materiał
został poddany selekcji i obróbce. Ostateczny efekt będą mogli zobaczyć wszyscy odwiedzający wystawę.
Każdy będzie mógł spróbować chwycić swój cień, gdyż dla każdego będzie to inne wrażenie, indywidualny odbiór fotografii robionych z pasją…
Autor: Tobiasz Gruchel – Koordynator ds. merytorycznych

Facebook_Post

ChwytacCien_Ulotka_A5_CMYK_spady_2mm_0001_krzywe    WIĘCEJ NA STRONIE FB WYDARZENIA