„Czy rodzina (zastępcza) naprawdę jest potrzebna?”- Konferencja

W ramach VII Metropolitalnego Święta Rodziny, 10 czerwca 2014, w Zabrzu odbędzie się Konferencja pt. „Czy rodzina (zastępcza) naprawdę jest potrzebna?”. Udział jest bezpłatny – wystarczy zgłosić chęć udziału i zarejestrować się poprzez formularz on line lub wysłać zgłoszenie pocztą. Więcej na http://www.fundacjaulica.pl/konferencja/

Poniżej przedstawiamy dr Krzysztofa Liszcz, który wystąpi na Konferencji.

Lekarz medycyny, psychiatra, absolwent łódzkiej Wojskowej Akademii Medycznej (1975). Wykładowca Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu w latach 1993-2010, doktorant Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

W latach 1983-1996 współtwórca lecznictwa odwykowego w Toruniu, ordynator oddziału. Współzałożyciel i prezes (w latach 1993-2007) Fundacji na Rzecz Wspierania  w Rozwoju Dzieci z Uszkodzeniem Mózgu „Daj Szansę”. Od  roku 2001 pracuje w Zakładzie Leczniczo-Opiekuńczym dla osób z zaburzeniami psychicznymi w Raciążku. Poczynając od roku 2002 zaangażowany w działania wspierające rodziców zastępczych i adopcyjnych oraz w rozwiązywanie problemów związanych ze szkodami poalkoholowymi u dzieci (FASD). Ojciec adopcyjny  i zastępczy czworga dzieci, założyciel Pracowni Edukacyjnej – Aksjomat (2008). Wielokrotnie nagradzany za swoją pracę, otrzymał m.in. Nagrodę Fundacji POLCUL (2005), Order „Ecce Homo” (1998) oraz wspólnie z żoną Katarzyną Nagrodę Znaku i Hestii im. Ks. J. Tischnera (2009). Stypendysta i członek Stowarzyszenia ASHOKA.