Film 3440 marzeń

film3440

historia

3440 marzeń nad poziomem morza – jest naszym najnowszym projektem, którego celem jest zainspirowanie ludzi na całym świecie, do tego by zaczęli marzyć oraz, by podjęli walkę o spełnienie tego, co dla nas ważne. Narzędziem, które chcemy wykorzystać w tym celu jest film. Początek historii filmu 3443 marzeń nad poziomem morza związany jest z wyprawą z Hałdy w Himalaje, której inicjatorem był ówczesny rektor katowickiego AWF Zbigniew Waśkiewicz. 9 dzieci wzięła udział w 2011 roku w niesamowitej wyprawie. Dotarła do najwyżej położonej szkoły na świecie w Namche Bazaar na wysokości 3440 m n.p.m., a później doszli jeszcze wyżej zdobywając pięciotysięcznik. Sama wyprawa nie była dla dzieci jedynie wspinaczką górską i atrakcyjną wycieczką, ale katalizatorem pozytywnych zmian. To w Himalajach pomimo trudnej sytuacji życiowej, w jakiej wtedy się znajdowały się dzieci, uczestnicy uwierzyli, że mogą nie tylko odmienić swoje życie, ale cały otaczający ich świat, zdobyli przekonanie, że każdy może stać się Zwycięzcą i bez względu na to kim jest i skąd pochodzi może spełniać swoje marzenia i osiągnąć sukces w życiu.

Zdobywając Himalaje dzieci stały się Ambasadorami Niemożliwego, udowadniając, że niemożliwe jest tylko słowem. Po powrocie napisały list do dzieci i młodzieży z całego świata, w którym przekonują, że marzenia są na wyciągnięcie ręki, czasem wystarczy po nie sięgnąć.

idea

Dzisiaj jako odmienieni ludzie chcą wrócić w Himalaje już nie po to, by spełniać własne marzenia, ale by dowiedzieć się o czym marzą ich rówieśnicy. Projekt z Hałdy w Himalaje był początkiem ich przygody jaką jest inspirowanie innych do zmiany swojego życia i myślenia o sobie, jak również pozwolił im odkryć pasję jaką jest filmowanie.

Film 3440 marzeń nad poziomem morza ma być początkiem przygody ludzi z całego świata, do których młodzież chce dotrzeć za pomocą filmu, przekonując ich by i oni nie tylko zaczęli marzyć, ale by zrobili pierwszy krok w kierunku spełnienia swoich marzeń.

Młodzież chce, by wyjazd w Himalaje poprzedziła praca nad zebranie materiału filmowego w Polsce. Scenariusz filmu zakłada pokazanie kontrastu pomiędzy naszym pojmowaniem marzeń, a tym o czym marzą ludzie żyjący w skrajnej biedzie, którzy z naszej perspektywy nie mają najmniejszych szans na zmianę takiego staniu rzeczy i o roli jaką marzenia spełniają w ich życiu.

Poprzez pokazywane w filmie historie dzieci i młodzieży mieszkającej na całym świecie, młodzież chce pokazywać, że nie ma takiej wysokości, która byłaby wyższa niż nasze marzenia. Scenariusz filmu 3440 marzeń nad poziomem morza nawiązuje do wysokości na której znajduje się najwyżej położona Szkoła Podstawowa w Namche Bazar – 3440 m.n.p.m. i jest składową większego projektu 8848 marzeń nad poziomem morza.

8848
Równolegle do tworzenia filmu, członkowie młodzieżowej Rady Fundacji Pomocy Dzieciom ULICA, którą w styczniu 2015 Zarząd Fundacji powołał spośród grona młodzieży biorącej udział w projektach w ubiegłych, w ciągu najbliższych dwóch lat chcą dotrzeć z ideą Ambasadorów Niemożliwego do miliona Polaków, przekonując ich, że marzenia są do spełniania, jeżeli tylko w nie uwierzymy.

Od 27 lutego 2015 Młodzieżowa Rada rozpoczyna nowy projekt 8848 marzeń nad poziomem morza, podczas którego będzie zachęcać dzieci, młodzież i dorosłych do zapisania swoich marzeń (tych spełnionych oraz przyszłych) na portalu internetowym ścianamarzeń.pl. Z projektem chcemy dotrzeć do szkół, uczelni wyższych, palcówek wychowawczych na terenie całej Polski, jak również – w drugim etapie – do ludzi z całego świata.

Chcemy, by portal ścianamarzeń.pl stał się platformą inspirującą zarówno dzieci, jak i dorosłych do aktywnej postawy, zadawania ważnych pytań i spełniania marzeń, nie tylko odmieniających nasze życie, ale również wpływających na los lokalnych społeczności.

Projekt 8848 marzeń nad poziomem morza nawiązuje do wysokości najwyższego szczytu na świecie – Mount Everest. Fizycznej wysokości góry chcemy nadać metaforyczny wymiar, jaki już teraz ma ona dla tysięcy ludzi, których marzeniem było lub wciąż jest zdobycie najwyższego szczytu – świata, ale także własnych możliwości. Pragniemy udowodnić, że to marzenia tworzą najwyższe i najpiękniejsze góry, marzenia też pozwalają zdobywać ich szczyty.
Podczas trwania projektu, przekonując młodzież, że niezależnie od tego, gdzie mieszkamy możemy wygrać nasze życie, będziemy zachęcać do dzielenia się swoimi marzeniami na portalu ścianamarzeń.pl.

Zapisując marzenia na ścianiemarzeń.pl, chcemy razem stworzyć znacznie wyższy szczyt niż Mount Everest, sprawiając, że każde kolejne marzenie, przyczyni się do zwiększenia wysokości nowego najwyższego ziemskiego szczytu. Naszym pierwszym celem jest pokonanie wysokości 8848 marzeń. Każda osoba może dowolnie dodawać swoje marzenia oraz przeglądać marzenia innych użytkowników. Pragniemy zachęcać młodzież, ale i dorosłych do wspólnego realizowania tego, co dla nas ważne.

młodziez

agataAgata Hybszer

Dla mnie najważniejsi w życiu są ludzie, szczególnie Ci bliscy. Mam wiele marzeń, czekających na spełnienie oraz takich, które spełniam każdego dnia. W najbliższej przyszłości chcę nakręcić film o marzeniach, po to by inspirować innych. Nie obce są mi również proste marzenia, jak na przykład posiadanie aparatu fotograficznego, dzięki któremu mogę zatrzymać chwilę, które już za chwilę znikną bezpowrotnie. Celem mojego życia jest spełnianie się w wybranym zawodzie, który będzie źródłem uśmiechu, przyjemności i radości. Jednak dla mnie ważniejsza od pracy jest rodzina. Myśl o mężu, dzieciach i przepełnionym miłością domem, nadaje mojej przyszłości sens. Prócz osobistych pragnień pamiętam o innych, dlatego na stałe chce związać się z działaniami Fundacji Pomocy Dzieciom ULICA. Trenuje siatkówkę, szyje, rysuje, maluje, lubi robić zdjęcia, interesuje się dekorowaniem wnętrz. Myśląc o tym, co chcę powiedzieć innym odpowiem, że wszystko zależy od nas samych. Dla mnie ważna jest wiara, rozumiana jako przekonanie, że może spełniać swoje marzenia. Niezależnie od sytuacji, doświadczeń, przekonuje, że nie możemy tracić wiary. Tylko wtedy będziemy ufali, że może być dobrze, może być lepiej. Oczywiście sama wiara nie jest wystarczająca, tylko gdy wspiera ją odwaga do realizacji założonych celów oraz realne działanie możemy doświadczyć tego, o czy marzymy.

patrykPatryk Czerwiński

Co jest dla mnie życiu najważniejsze? Rodzina, przyjaciele oraz ich szczęście. Chcę zostać żołnierzem lub reporterem wojennym. Gdy myślę o swoim życiu, widzę siebie jako tatę, męża mieszkającego ze swoją rodziną w górach, dorosłego mężczyznę, który w założonej przez siebie fundacji pomaga osobom bezdomnym. Podobnie jak u innych moje życie wypełniają rzeczy, które lubię. Wędkowanie, uwiecznianie na filmie otaczającej rzeczywistości. Innym powtarzam, że w życiu najważniejsze są marzenia. Bez marzeń nie widzimy sensu życia i żyjemy tylko rutyną. Kiedyś nie zastanawiałem się nad własnymi marzeniami. Teraz wiem, że tylko stawiając sobie cele, marząc, decydując co jest w życiu ważne, nie zgubimy się na długiej drodze życia. Pierwszym krokiem do spełnienia jest odnalezienie celu swojej podróży. Najważniejszym – rozpoczęcie działania. Bez determinacji, ambicji, pewności siebie, wiary, w to, że uda się nam to, co zaplanowaliśmy nie spełnimy naszych marzeń. Mnie się udało, sam przezwyciężyłem swoją barierę i spełniłem marzenie! Pamiętaj: Niemożliwe to tylko słowo! Idź przed siebie z uniesioną głową!

kamilKamil Michalski

Dla mnie najważniejsze w życiu są marzenia jak i rodzina. Marzenia, są czymś, czego nikt nie może nam zabrać, dlatego są czymś bardzo osobistym. Każdy marzy o czymś innym i marzenie każdego z nas jest wyjątkowe, czasem w swej prostocie, a czasem w swej zawiłości. Prócz marzeń, w moim życiu ważna jest rodzina, która powinna wspierać nas każdego dnia. Rodzina to jednak nie tylko Tata i Mama, ale także przyjaciele. Dlatego nawet jeżeli nie mamy tego pierwszego, zawsze możemy mieć to drugie. Rodzina to nie więzy krwi, ale relacje. W najbliższym czasie chcę współtworzyć dobry film, dzięki któremu dotrzemy do ludzi pokazując im, że każdy z nas jest wartościowy i ma prawo do spełniania swoich marzeń. Myśląc o celu swojego życia, myślę o założeniu dobrej kochającej się rodziny, na niesienie pomocy innym oraz na obronę społeczeństwa, rozpatrywaną w dwóch wymiarach. Pierwszym, spełniając rolę dobrego człowieka, drugim zostając żołnierzem, dla którego nadrzędnymi wartościami są honor, stanie na straży dobra drugiego człowieka i wierność Bogu. Jestem przekonany, że może robić wszystko i być w tym dobry, jeżeli tylko będzie się przykładał, bowiem trening czyni mistrza, wystarczy determinacja i ciężka praca. Do innych kieruje swoje przesłanie, w którym zachęcam do wiary w siebie oraz do budowania w sobie przekonania, że każdy może być dobry w tym, co chce robić, musi tylko złapać byka za rogi i pokazać ile jest wart! Zdanie, które mnie motywuje to: “cofam się tylko po to, aby wziąć rozbieg”

wsparcie

Jeżeli bliska Ci jest nasza historia, możesz nas wesprzeć w podwójny sposób. Przekazując datek na realizację filmu, ale również poprzez dołączenie do naszej społeczności Marzycieli. Zapisując swoje marzenia na portalu internetowym: www.ścianiamarzeń.pl, możesz razem z nami stworzyć znacznie wyższy szczyt niż Mount Everest, sprawiając, że każde kolejne, zapisane na portalu marzenie, przyczynia się do zwiększenia wysokości nowego najwyższego ziemskiego szczytu. Razem możemy inspirować innych, dzieląc się spełnionymi marzeniami dodawać im odwagi, pokazując sposób, w jaki osiągnęliśmy nasz cel, wskazywać dobrą drogę.

sciana

Wesprzyj realizację filmu przekazując darowiznę w systemie Transferuj.plLogo Transferuj.pl

Przekaż Darowiznę 10 zł

Przekaż Darowiznę 25 zł