Finał „Fortum dla Śląskich Dzieci”

To było niesamowite przeżycie. Cała scena Teatru Nowego w Zabrzu dla uczestników programu Fortum dla Śląskich Dzieci, a na niej…. 10 wspaniałych występów oglądanych przez ponad 260-osobową widownię. W pierwszym rzędzie rodzice chrzestni programu Izabela Van den Bossche i Adrian Kowalski, wiceprezydenci miast Bytomia i Zabrza Aneta Latacz i Jan Pawluch, a także naczelnicy wydziałów edukacji i kultury oraz radni obu miast. Wszystkie pozostałe rzędy zajęte przez dumnych rodziców oraz podekscytowaną młodzież, czekającą z niecierpliwością na swoje „5 minut”. „Wreszcie mogę pokazać czego się nauczyłem”, „Wreszcie mogę podzielić się swoją pasją”, „Daliśmy radę” – niemal dało się słyszeć myśli śląskiej młodzieży.

10444536_804004352952845_4641320358696488676_n

Uśmiechy nie schodziły z twarzy naszym dziennikarzom, hip-hop było słychać nawet na parkingu, tancerze nie mogli usiedzieć na miejscu, grupa foto biegała z aparatami (a cóż innego?:)), rysunek zachwycił historią kredką i farbą pisaną, grupy teatralne zrobiły cyrk, aby potem spoważnieć, a akwarystyka wpuściła nas za ścianę wody, w swój absolutnie magiczny świat.

Podobno, żeby zapalać innych samemu trzeba płonąć. Firmie Fortum i Fundacja Ulica udało się zatlić iskierki, już w sumie ponad 360 iskierek. Z iskierek w oczach dzieci zajął się ogień pasji i stała się rzecz niezwykła. Ogień pasji płonie z niesłabnącą siłą i zapala wszystkich wokół. Wczorajszy dzień był tego najlepszym przykładem.

A więc! Na wakacje, na cały rok i na zawsze – pielęgnujcie w sobie pasję! Talent się posiada, ale to pasja powoduje, że nie ustajemy w doskonaleniu umiejętności! Do zobaczenia!