Nasz zespół

zespol
Zespół Fundacji Pomocy Dzieciom ULICA to osoby, działające na rzecz pozytywnej zmiany. Nasze działania realizowane są przez kadrę trenerska, kadrę wychowawców i wolontariuszy.

Zespół Fundacji Pomocy Dzieciom ULICA

adrianAdrian Kowalski Prezes Fundacji Pomocy Dzieciom ULICA, członek Międzynarodowej Organizacji ASHOKA – zrzeszającej innowatorów społecznych, pionier pracy ulicznej w Polsce, prelgent TEDx. Od 24 lat prowadzi szkolenia rozwoju osobistego, konsultacje oraz superwizje, zrealizował ponad setkę projektów dokonujących pozytywnej zmiany społecznej. Autor idei „Testament serca”. Posiada w swoim dorobku wyszkolenie kilkuset osób zajmujących się problematyką pracy z trudnym klientem. Otrzymał Złoty Laur Umiejętności i Kompetencji oraz jest Laureatem konkursu „Śląskie na 5” w kategorii osobowość.

tomekTomasz Niezgódka wiceprezes Fundacji Pomocy Dzieciom ULICA., coach – trakcie akredytacji ICF, streetworker. Od 27 lat pracuje z młodzieżą wykluczoną, dziećmi oraz rodzinami na terenie Śląska. Ukończył studia z zakresu pedagogiki i resocjalizacji w Krakowie. absolwent UŚ z zakresu Samorząd Terytorialny oraz Gospodarki Nieruchowościami, współautor Miejskich Programów Rewitalizacji w tym Rewitalizacji Społecznej oraz Strategii Zrównoważonego Rozwoju, ukończył studium z zakresu pozyskiwania, zarządzania Funduszami Europejskimi organizowane przez Ministerstwo Gospodarki. Autor nowatorskiego pomysłu zagospodarowania terenów poprzemysłowych wraz z zagospodarowaniem otaczającej je infrastruktury społecznej.

bartBartłomiej Marszałek Student Szkoły Wyższej Psychologi Społecznej, kierunku Psychologii Rozwoju Osobistego i Coachingu. W październiku 2013 i 2014 otrzymał dwukrotnie Nagrodę Rektora VIS (very important student) za osiągnięcia na tle społecznym. Lider zespołu realizującego projekt “I Ty możesz zostać Ambasadorem Niemożliwego”. Opiekun dzieci i młodzieży podczas projektu ”Z hałdy do Skandynawii” obejmujący zajęcia przygotowawcze oraz wyprawę rowerową w Norwegii; maratończyk oraz pasjonat wędrówek górskich.

agataAgata Gemser-Wrębiak Trener  (Agata pracuje jako trener od 2009 roku, szkoliła pracowników dużych firm i korporacji, prowadzi zajęcia dla profesjonalistów, rodziców, nauczycieli oraz młodzieży), jest certyfikowanym coachem. Od 2012 roku realizuje i zarządza projektami  w ramach działań Fundacji. Ukończyła Psychologię Zachowań Społecznych (UŚ), Szkołę Trenerów (Wszechnica Uniwersytetu Jagiellońskiego), Filologię polską (UJ), Szkołę Coachów, zdobywając akredytację International Coach Federation na poziomie ACC (Associated Certified Coach). W życiu liczy się dla niej miłość, miłość do Boga i miłość do ludzi.

danusiaDanuta Pajor mgr socjologii; ukończone studia podyplomowe z zakresu zarządzania i administracji, specjalista w zakresie profilaktyki uzależnień i socjoterapii; trener rodzinny programu PRIDE; coach; terapeuta TSR; pracownik Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Zabrzu – od 9 lat jako kierownik zespołu ds. pieczy zastępczej; wykładowca. Pracuje jako praktyk, szczególnie w obszarze rozpoznawania sytuacji dziecka doświadczającego konieczności umieszczenia w rodzinie zastępczej i wspierania rodzin zastępczych w wykonywaniu swojej roli. Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy środowiskowej i na stanowisku kierowniczym, oraz bogate doświadczenie w prowadzeniu szkoleń, warsztatów,treningów dla szerokiego grona odbiorców, m.in. dla kandydatów na rodziców zastępczych, dla pracowników bezpośrednio pracujących z osobami wykluczonymi społecznie z ośrodków pomocy społecznej oraz studentów pracy socjalnej. Realizator wielu autorskich projektów profilaktycznych i szkoleniowo-warsztatowych, organizator wielu konferencji dotyczących profilaktyki oraz specjalistycznych zagadnień, prowadzi spotkania zespołów interdyscyplinarnego i współpracuje z instytucjami działającymi na rzecz dziecka i rodziny, organizując system wsparcia dla dzieci.

rafałRafał Główka – współzałożyciel projektu Ambasadorów Niemożliwego, od 2012 roku na stałe związany w działaniami Fundacji Ulica.  Pasjonat biegania. Jego naturalnym talentem jest zauważanie na świecie rzeczy, niewidzialnych gołym okiem.

Wolontariusze Fundacji Pomocy Dzieciom ULICA realizujący projekty

ścianamarzeń.pl | Fortum dla śląskich dzieci

dariusz chrost1Dariusz Chrost Polonista, dziennikarz Nowin Zabrzańskich, fotograf, płetwonurek, urodzony optymista, widzący świat w różowych barwach. Zjadł zęby i stracił włosy na pisaniu o Zabrzu. Jak wszyscy w grupie marzy o podróżach dookoła świata, ale wciąż brakuje mu na nie czasu. Czyta, słucha, ogląda.
 marek grela1Marek Grela Członek Stowarzyszenia Polskich Artystów Karykatury. Twórca ogólnopolskiej wystawy Smielesia – karykatur znanych ślązaków. Absolwent klasy plastycznej w III LO im. Wyspiańskiego w Tychach oraz filologii polskiej na Uniwersytecie Śląskim. Swoją wiedzę z radością przekazuje dzieciom podczas warsztatów z rysunku.Strona www Marka >> Zobacz więcej
ilona jagoda1Ilona Jagoda Pasjonatka słońca, dobrej energii, uśmiechu oraz znajdywania tego wszystkiego w codzienności. Ponadto pedagog, reżyser teatralny i szczęśliwy człowiek. Mówi o sobie, że jest nauczycielką z duszą artysty. Od dzieciństwa fascynuje ja sztuką – uczęszczała do szkoły muzycznej, śpiewała w zespole. Na jej zajęciach teatralnych jest zawsze mnóstwo pozytywnej energii.
 klaudia mazur1Klaudia Mazur Fotografka z miłości, nie z wyboru. Zawodowo jako  fototechnik studiuje  grafikę. Uczestniczyła w wielu kursach fotograficznych min. w kursie fotografii Ślubnej u Najlepszego Fotografa Ślubnego Świata 2013 oraz 2014. Ukończyła kurs kwalifikujący do pracy streetworkera. Jej  motto: „Uśmiech skraca dystans między ludźmi” – przede wszystkim ludźmi przed obiektywemStrona www studia Klaudii >> Zobacz więcej
 agata wadelik1Agata Miodowka Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego w  Katowicach. Wiecznie uśmiechnięta i pełna energii. Jej największą pasją jest taniec. To dzięki niemu można wyrazić siebie, swoje emocje i temperament. Uwielbia pracę z dziećmi, ponieważ dzięki nim patrzy się na świat z innej perspektywy.
monika mraczek1 Monika Mraczek Z  nią się nie da nudzić, bo głowę ma pełną szalonych pomysłów! Pasjonatka fotografii, miłośniczka narciarstwa, windsurfingu i tenisa ziemnego. Łączy pracę z pasją. Nie wyobraża sobie życia bez gór i morza. Rzadko ją można spotkać bez aparatu w dłoni. Już od 4 lat prowadzi warsztaty fotograficzne, uwielbia pracę z młodzieżą i świetnie się w tym sprawdza.
 anna piotrowska1Anna Piotrowska Tancerka, choreograf, reżyser, nauczyciel tańca współczesnego, założycielka „mufmi” w Warszawie. Zdobyła dyplom artysty – tancerza, przyznawany przez Związek Artystów Scen Polskich honorowany przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Ukończyła: kurs instruktorski tańca współczesnego w Krakowie. Pomysłodawca i koordynator wielu ogólnopolskich i międzynarodowych programów edukacyjno-kulturalnych. Reżyser ruchu w wielu teatrach.

Strona www Fundacji Rozwoju Tańca /eferte/>> Zobacz więcej

monika skibaMonika Skiba Dla Moniki jedną z największych radości jest przyglądanie się  dzieci spełniają marzenia, przeznaczają różne własne granice i pokazują niesamowite umiejętności. Jak tworzą coś pięknego. Monika zawsze podkreśla, ze podczas zajęć nie tylko dzieci uczą się od prowadzących, ale równie mocno prowadzący uczą się od dzieci. Uśmiech twarzach dzieci jest dla niej największą nagrodą. Chętnie zaraża się od innych wielką pasją i radością. Monika przez  prawie 8 lat pracowała jako streetworker na ulicach miasta Zabrze, organizując czas dzieciom i wspomagając rodziny. Praca z dziećmi daje jej ogromną radość, satysfakcję i energię. Lubi aktywny tryb życia. Kocha góry, przyrodę, zwierzęta – cały świat, który ją otacza. Jej wielką pasją jest  fotografia.
 joasia wiater1Joasia Wiater  Absolwentka kulturoznawstwa UŚ, studentka ostatniego roku malarstwa katowickiej ASP. Kocha dzieci, cechuje ją niezachwiana wiara w ludzi.
 katarzyna włodarczyk1Kasia Włodarczyk Jest dziennikarką,  od wielu lat pracuje w tygodniku „Nowiny Zabrzańskie”. Swoją pracę rozpoczęła ucząc geografii.  Może dlatego podczas jej warsztatów nie ma taryfy ulgowej; na spotkanie z gośćmi trzeba mieć obowiązkowo długopis i zeszyt pełen pytań, a potem skrupulatnie to wszystko przelać na papier. Kasia mam nadzieję, że garść wskazówek przyda się jej  podopiecznym w przyszłości. Wszystkim młodym dziennikarzom z Bytomia i Zabrza życzy samych sukcesów!