Projekcja filmu Z Hałdy w Himalaje

film

W  czwartek, 29 stycznia o godz 20:00 w katowickim kinoteatrze Rialto odbył się specjalny pokaz filmu „Z Hałdy w Himalaje” opowiadający o niezwykłym projekcie wyprawy dziewięciorga dzieci z ubogich śląskich rodzin na wysokość 5000 m n.p.m.

Zaskakujące losy małych „alpinistów”, którzy pięć lat po tej podróży chcą wrócić w Himalaje zainspirowały autorów filmu do podjęcia nowego wyzwania. Uczestnicy wyprawy opowiadali o planach, zrealizowanych marzeniach i efektach projektu.

W dyskusji udział wzięli: Adrian Kowalski- prezes Fundacji Pomocy Dzieciom „Ulica”, Alina Markiewicz  – współautorka filmu,  Agata Hybszer,  Kamil Michalski i Patryk Czerwiński. Spotkanie prowadził Wojciech Zamorski.

Zapraszamy do audycji Polskiego Radia Katowice – Za Horyzontem

Za horyzontem - Z hałdy w Himalaje

Za horyzontem – Z hałdy w Himalaje

Projekt „Z hałdy w Himalaje” powstał z inicjatywy Wojewody Śląskiego Zygmunta Łukaszczyka i rektora Akademii Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach prof. Zbigniewa Waśkiewicza. Został realizowany w 2011r. wraz z Fundacją Pomocy Dzieciom „Ulica” i AWF Katowice. Dla bohaterów filmu nie była to tylko i wyłącznie wyprawa w góry czy wyjazd na wakacje, choć dla większości z nich, z pewnością najdalsza podróż w życiu. Najważniejszą lekcją, jaką wynieśli z wyprawy, to wygranie walki z własnymi słabościami zarówno tymi fizycznymi jak i mentalnymi. Udowodnili sami sobie, że potrafią przekraczać własne granice, a zła sytuacja materialna w domu czy też problemy rodzinne nie zawsze muszą skazywać ich na porażkę, wykluczenie i rezygnację z marzeń.