Projekt 8848 marzeń nad poziomem morza

logo

W styczniu 2015 Zarząd Fundacji powołał spośród grona młodzieży biorącej udział w  projektach w ubiegłych latach  Młodzieżową Radę Fundacji Pomocy Dzieciom Ulica. Młodzieżowa Rada w ciągu najbliższych dwóch lat chce dotrzeć z ideą Ambasadorów Niemożliwego do miliona  Polaków, przekonując ich, że marzenia są do spełniania, jeżeli tylko w nie uwierzymy.   Od 27 lutego 2015 Młodzieżowa Rada rozpoczyna nowy projekt 8848 marzeń nad poziomem morza, podczas którego będzie zachęcać dzieci, młodzież i dorosłych do do zapisania swoich marzeń (tych spełnionych oraz przyszłych) na portalu internetowym ścianamarzeń.pl. Z projektem chcemy dotrzeć do szkół, uczelni wyższych, palcówek wychowawczych na terenie całej Polski, jak również – w drugim etapie  – do ludzi z całego świata.

Chcemy, by portal ścianamarzeń.pl stał się platformą inspirującą zarówno dzieci, jak i dorosłych do aktywnej postawy, zadawania ważnych pytań i spełniania marzeń, nie tylko odmieniających nasze życie, ale również wpływających na los lokalnych społeczności.

Początek historii Ambasadorów Niemożliwego i projektu 8848 marzeń nad poziomem morza związany jest z wyprawą z Hałdy w Himalaje, w której udział wzięły dzieci znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej. Dzisiaj patrząc na bohaterów tej historii, możemy zauważyć odmienionych ludzi, którzy nie tylko chcą spełniać swoje marzenia, ale pragną przekonywać swoich rówieśników, by i oni zaczęli marzyć.

Projekt  8848 marzeń nad poziomem morza nawiązuje do wysokości najwyższego szczytu na świecie – Mount Everest. Fizycznej wysokości góry chcemy nadać metaforyczny wymiar, jaki już teraz ma ona dla tysięcy ludzi, których marzeniem było lub wciąż jest zdobycie najwyższego szczytu – świata, ale także własnych możliwości. Pragniemy udowodnić, że to marzenia tworzą najwyższe i najpiękniejsze góry, marzenia też pozwalają zdobywać ich szczyty.

Podczas trwania projektu, przekonując młodzież, że niezależnie od  tego, gdzie mieszkamy możemy wygrać nasze życie, będziemy zachęcać do dzielenia  się  swoimi marzeniami na portalu  ścianamarzeń.pl.

Zapisując marzenia na ścianiemarzeń.pl, chcemy razem stworzyć znacznie wyższy szczyt niż Mount Everest, sprawiając, że każde kolejne marzenie, przyczyni się do zwiększenia wysokości nowego najwyższego ziemskiego szczytu. Naszym pierwszym celem jest pokonanie wysokości 8848 marzeń. Każda osoba może dowolnie dodawać swoje marzenia oraz przeglądać marzenia innych użytkowników. Pragniemy zachęcać młodzież, ale i dorosłych do wspólnego realizowania tego, co dla nas ważne.  Jeżeli zechcą Państwo dołączyć do projektu na portalu zostanie stworzona specjalna  podstrona dedykowana Państwa  szkole| placówce | uczelni.

Dla szkoły, która do 30 kwietnia 2015 na swojej podstronie umieści największą liczbę marzeń (zarówno tych już zrealizowanych, jak również tych czekających na spełnienie) przekażemy kwotę 1000 zł na spełnienie  wybranego przez uczniów, podopiecznych wspólnego marzenia.

Ponadto szkoła| placówka | uczelnia.  otrzyma prestiżowy tytuł Ambasady Marzeń.

88482 8848sp

Oprócz zaproszenia do projektu, zachęcamy do poprania propozycji lekcji wychowawczej ,której celem jest zachęcanie uczniów do dzielenia się swoimi marzeniami. Finałem takiego działania może być zapisanie przez uczniów swoich marzeń na stronie ścianamarzeń.pl.

Nasze doświadczenia, pokazują, że rozmawianie z młodzieżą o marzeniach uruchamia nie tylko wymiar motywacji do działania, ale równie mocno, inspiruje do poruszenia najważniejszych kwestii, takich jak nasze wartości, ale i bariery utrudniające realizację danego celu.

lekcja