kongres-oswiaty

Nie można było wyobrazić sobie lepszej okazji, aby dopuścić młodych ludzi do głosu niż podczas specjalnego panelu Śląskiego Kongresu Oświaty: “Ambasadorzy Niemożliwego – Młodzi dla Młodych”, przygotowanego przez podopiecznych Fundacji Pomocy Dzieciom “Ulica”. Było to pierwsze i jedyne w swoim rodzaju wydarzenie, w którym sprawy i problemy młodzieży poruszali adresaci działań.

Tematem Kongresu było przesłanie Ambasadorów Niemożliwego – idea przekraczania własnych granic i kształtowania w sobie odpowiedzialności nie tylko za własne życie, ale i los lokalnych społeczności. Młodzieżowe Rady Miast, Zespół Form Tanecznych “Salake”, organizacje pozarządowe, w tym Stowarzyszenie “Mocni Razem”, Centrum Inicjatyw Lokalnych w Zawierciu oraz Fundacja Pomocy Dzieciom “Ulica” wspólnie podjęli próbę udowodnienia, że niemożliwego to tylko słowo, a prawdziwa wartość ukrywa się w determinacji, poszukiwaniu własnej drogi, umiejętności słuchania i odnajdywania odpowiedzi na najtrudniejsze pytania.

Wśród Gości Kongresu pojawiły się ważne osoby zaangażowane w sprawy dzieci i młodzieży, takie jak: Pan dr Zygmunt Łukaszczyk Wojewoda Śląski, Pan Stanisław Faber Śląski Kurator Oświaty, dr hab. Mirosław Nakonieczny Prorektor ds. Umiędzynarodowienia, Współpracy z Otoczeniem i Promocji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach oraz dr hab. prof nadzw. Zbigniew Waśkiewicz Dziekan Wydziału Zarządzania Sportem i Turystyką Akademii Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach.

Śląski Kongres Oświaty

Kongres odniósł sukces. Wzięło w nim udział ponad 250 przedstawicieli szkół i organizacji ze Śląska. Spotkanie z rówieśnikami, którzy mimo przeciwnośc losu, a dzięki swojej determinacji dokonują niesamowitych rzeczy dodało młodym ludziom wiary w siebie i własne możliwości. Uczestnicy kongresu zostali zmotywowanido podjęcia trudu walki o własne marzenia. Fantastyczna atmosfera, dobry humor i łzy wzruszenia, które towarszyszyły temu wydarzeniu już zaowocowały w nowe przyjaźnie i pomysły na inicjatywy młodzieżowe.

Śląski Kongres Oświaty

Poniżej link do materiału TVS:

Projekt „I Ty możesz zostać Ambasadorem Niemożliwego” realizowany jest przy wspraciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu „Młodzież w Działaniu”