Wyprawy i obozy

wyprawy

himalajeW 2011 roku Fundacja Pomocy Dzieciom „Ulica” zorganizowała, we współpracy z Wojewodą Śląskim i Akademią Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach wyprawę „Z hałdy w Himalaje”.Pierwsza grupa młodzieży w trakcie wyprawy “Z hałdy w Himalaje” – wygrała walkę ze słabościami ciała i ducha, by odwiedzić swoich rówieśników w najwyżej położonej szkole na świecie w Namche Bazaar na wysokości 3440 m n.p.m., a później dotrzeć jeszcze wyżej, pięć tysięcy metrów ponad poziom morza.

U podnóża południowej ściany Lhotse, przy Czortenie Kukuczki uczestnicy wyprawy oddali hołd pamięci Jerzego Kukuczki, Rafała Chołdy i Czesława Jakiela – polskich himalaistów, którzy zginęli podczas przekraczania swoich granic w 1989 roku.

SkandynawiaRok później działania Fundacji wsparł koncern energetyczny Fortum, umożliwiając młodzieży wzięcie udziału w projekcie: „Z hałdy do Skandynawii”. Adresatami programów była młodzież pochodząca z ubogich śląskich rodzin, często zagrożonych marginalizacją.Druga grupa uczestników wyprawy: “Z hałdy do Skandynawii” – pokonała rowerami 800 kilometrów,
docierając aż na Nordkapp, najdalej wysunięty na północ kraniec Europy.

Zmagając się po drodze z wiatrem, zimnem i mgłą, każdego dnia rano wsiadając na rower, odnajdywali w sobie siłę, która pomagała pokonać kolejne kilkadziesiąt kilometrów, kolejnych kilka złych myśli, kolejnych kilka trudnych dni.

trzeciewyprawaAktualnie Ambasadorzy Niemożliwego przygotowują się do organizacji kolejnej wyprawy. Wkrótce pojawią się szczegóły.

obóz

zwyciezcyW trakcie 10 dniowych obozów chcemy wraz z uczestnikami budować przekonanie o tym, że Zwycięzcą swojego życia może być każdy, chcemy pokazywać dzieciom, że to nie środowisko, miejsce urodzenia, status materialny determinuje nasze życie, ale fakt podjęcie decyzji, czy my sami chcemy być Zwycięzcami. W trakcie obozu dbamy o dobór wielu metod rozwojowych.

Dzieci i młodzież uczestniczą w zajęciach, które rozwijają w nich zarówno umiejętności fizyczne, jak również duchowe i interpersonalne. Pracujemy z dziećmi zarówno indywidualnie jak i grupowo – pokazując wartości drugiego człowieka, komunikacji, pracy zespołowej, wzajemnego wsparcia

Warto zaryzykować stwierdzenie, że każdy kochający swoje dziecko rodzic pragnie nie tylko pokazywać mu świat, ale, a może przede wszystkim wyposażyć swoją pociechę, w narzędzia, dzięki którym będzie w stanie samodzielnie, odpowiedzialnie, radośnie dojrzewać i żyć. Bogactwo wiedzy, umiejętności i postaw, od których zależy jakość naszego życia jest praktycznie nieskończona. Każdy bowiem nadaje priorytety innym elementom, co innego stanowi dla niego esencję. Czy zatem wszystko jest względne? A może nasza XXI rzeczywistość zawiera jeszcze to coś, do czego możemy zawsze się odwołać, coś stałego, wyznaczającego kierunek, pokazującego drogę, nawet w ciemności, nawet wśród trudnych doświadczeń. Gdzie i jak doświadczyć, poznać samego siebie? Jak dzielić się tym, co prawdziwie cenne, swoim światem wartości?

W czasie, wiecznego pośpiechu, huku, tłumu, elektroniki – niejednokrotnie łapiemy się na ogarniającym nas poczuciu, niedopasowania, samotności, rozkojarzenia, zagubienia. Młodzi ludzie, już za chwilę, rok najwyżej dwa, chcąc nie chcąc będę musieli stawić czoła dorosłości. Pierwsze poważne wybory, samodzielne decyzje. Na czym je opierać? A kim o nich porozmawiać? Jak określić to co we mnie mocne, moje prawdziwe pasje i talenty, jak poznać ograniczenia, gdzie postawić mądre granice? Z kim iść?

Powyższe pytania nie dbają o wiek. Każdy kiedyś musi na nie odpowiedzieć. Jak piękna jednak byłaby możliwość odnalezienia odpowiedzi na samym początku. na starcie, a nie na linii mety naszego życia.

Dlatego pragniemy zaprosić młodych ludzi do udziału w niecodziennym wydarzeniu. W wakacyjnym obozie Zwycięzców. Magicznym czasie samopoznania, otwartości na drugiego człowieka, rozmowie o tym co trudne i piękne, o tym co ważne błahe,
o prawdzie i kłamstwie, o tabu i tym co popularne.

Bo zwycięzcą swojego życia może być każdy, to nie środowisko, miejsce urodzenia, status materialny determinuje nasze życie, to my sami musimy podjąć jedną z najważniejszych decyzji, o tym kim chcemy być. Zwycięzcami?

Zwycięzca potrafi przekuwać szarość w kolory, wie jak, rozjaśnić mrok, Zwycięzca wie jak dokonywać zmiany, nie tylko w swoim życiu, ale
i życiu otaczających go ludzi.

A my, nie uczymy, nie wskazujemy, nie dominujemy, a jedynie pytamy, słuchamy, zgłębiamy
i zachęcamy, by każdy, tak jak potrafi, tam gdzie jest zmieniał zastaną rzeczywistość, szarą Ulicę Codzienną, w Ulicę Zwycięzców. Ulicę, po której będą chodzić świadomi swojego potencjału, ale i granic młodzi ludzie kierujący się wartościami, aktywnie sprzeciwiający się szarości – prawdziwi Zwycięzcy.

Osoby, które chcą poznać szczegóły naszych działań  o kontakt z naszym zespołem

e-mail: ambasadorzy@fundacjaulica.pl
telefon: (0048) 501 747 646 lub (0048) 668 417 222